TILOS SLAM 2010
diszkrimiNÁCIÓK

۞ .English. ۞

Tilos Witchkitchen Series Vol. 8.
2010. március 20. szombat

۞ Pl program ۞ Cz program۞ Sk program۞


 
tartalom:

 

 



2010-ben a Tilos ismét megrendezte nagyszabású slam eseményét, ezúttal nemzetközi fellépők interpretálásában, a budapesti Sirályban. A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával felléptek slammerek a V4 országokból (Lengyelország, Szlovákia és Csehország), és bemutatásra került a 2009-es berlini European Poetry Slam Days rezidencia-programjának keretén belül elkészült “Smoke & Mirrors” című előadás svéd, spanyol és olasz előadókkal.


Fotó: Kiégő Izzók (Zádor Tamás, Garami Richárd)
New Angle (Kabarcz Zsófi, Meggyes Lilla, Szabó Ramóna), Pap Dávid Tamás (Placid)

további képek a galériában: látvány II slam tematikus nap II előadás II workshop II A verseny II performanszok

A Tilos Slam 2010 témája a diszkrimiNÁCIÓK volt, ezzel is kapcsolódva az aktuális héten országszerte zajló Antirasszista Akcióhéthez. Ezen a napon a Tilos Rádió tematikus napot is szervezett, így napközben a rádióban hallhatók voltak interjúk, beszélgetések és élő slam act-ek. Délután DJ Sanyi Spoken Word előadása, majd a Slam Poetry Budapest jóvoltából slam workshop volt a Sirály galériáján, ezt követte a hagyományos Slam Verseny, majd a nemzetközi vendégek előadásai. A verseny idei győztese a cseh MASHA lett, második helyezett Matits "id" István lett, a harmadik pedig Busa Pista. A különdíjat Gyukics Gábor a rendezvény porondmestere nyújtotta át Kám4-nak, azaz Antonovics Bencének. Az estet Süveg Márk és Závada Péter (Saiid és Újonc az Akkezdet Phiai-ból), zenészekkel kiegészült slam fellépése zárta. Az esemény vizuális arculatát a Tilos állandó arculattervezője, az 1000%, a helyszínen pedig a Kiégő Izzók VJ csapata szolgáltatta.

Támogatók, partnerek:
Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF), Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Budapesti Lengyel Intézet, Budapesti Cseh Centrum, Budapesti Szlovák Intézet, Slam Poetry Budapest, BlyWorx, Sirály, Kőleves, Come4Event, Palisády/ Védcölöp Alapítvány, Os Fleda


Videó / Video:
BlyWorx (Stráhl Kati, Vajna Balázs), New Angle (Kabarcz Zsófi), Szalkai Réka
Nézd meg az összes videót!

„SLAM” TEMATIKUS NAP A TILOSON
Budapest FM 90.3
www.tilos.hu

Best of Sztriit Noiz
Chi_Korea válogatása a Tilos Rádió Slam műsorának legjobb felvételeiből
Beszélgetés a hazai Slam szcéna szereplőivel
vendégek:
Gyukics Gábor (költő, műforító, slammer),
Matics „Id” István (slammer, a Slam Poetry Budapest alapítója)
Vajna Balázs (a Tilos Slam szervezője)
Telefoninterjú: Petrányi Zsolttal (Műcsarnok igazgatója, a Budapest Slam sorozat atyja)
Slam Poetry Európában
Beszélgetés és élő slam act-ek a Tilos Slam 2010 nemzetközi fellépőivel.
vendégek:
- “Smoke & Mirrors” trio: Laura (S) / Sergio (I) / Bernat (E)
(a 2009-es berlini European Poetry Slam Days rezidencia-program turnéelőadásának résztvevői)
- Teges Szmeges: Wojtek Cichon & Grzegorz Bruszewski (PL)
házigazdák:
Chi-Korea (Tilos, Sztriit Noiz), Kudron Anna, Józsibácsi, Beáta Pozitiva
Spoken Word mix by DJ Sanyi
DJ Sanyi exkluzív Spoken Word összeállítása
Élő közvetítés a Sirályból
Spoken Word Előadás: DJ Sanyi (Tilos) – „The Medium Is The Mass.Age”
Élő közvetítés a Sirályból
Workshop a Slam Poetry Budapest tagjainak vezetésével

SPOKEN WORD ELŐADÁS

”The Medium Is The Mass.Age”
Előadó: DJ Sanyi (Tilos)

Slam Poetry Budapest

A Slam Poetry Budapestet (SPB) Fiáth Titanilla (MC Tita), Matits István (Id), Mavrák Katalin (Hugee) és Prekopcsák Zoltán (Preko) azzal a céllal hozták létre 2008 januárjában, hogy alulról építkezve bázist teremtsenek a kibontakozó fővárosi slam mozgalomnak. A Kőleves vendéglőben otthonra lelt csoportosulás havi rendszerességgel tart slam esteket, ahol mindenki szóhoz juthat, akinek van mersze mikrofont ragadni. Ezeken a slameken több mint 60 előadó fordult meg, a kezdetektől rendszeres fellépő és alkalmi műsorvezető a 2009-es Tilos Slam társgyőztese, Gábor Tamás IndianA, de Závada Péter (Újonc) és Bíró Szabolcs (Háborgató Maszkura) is többször tiszteletét tette már a Kőlevesben. Az SPB csapata kiveszi a részét a hazai és a nemzetközi slam életből is, a tagok szervezőként és előadóként részt vettek a 2009-es Nemzetközi Slam Poetry Napokon Berlinben, a 2009-es és a 2010-es Tilos Slamen, és rendszeresen együttműködnek a Bánkitó Fesztivál szervezőivel.

www.slampoetry.blog.hu
www.slampoetry.hu

Workshop a budapesti Sirályban:

A Tilos Slam 2010 eseményen a csapat egy csoport slam-re épülő workshop-ot tartottak a diszkrimiNÁCIÓK témájában.

Résztvevők:
Rendező, koordinátor: Matits István
Szereplők:
Matits István (Id)
Tamás Gábor (IndianA)
Tengler Gergely (TG)
Zirig Árpád (Baowah)
   
Módszer:
1. saját, előre megírt csoportslam előadása („Tüntetés”),
2. a létrehozás lépéseinek illusztrálása,
3. tapasztalatok összefoglalása, megvitatása, best practice ajánlás,
4. moderált csoportos munka,
5. közös végeredmény


Videó: BlyWorx (Stráhl Kati, Vajna Balázs), New Angle (Kabarcz Zsófi), Szalkai Réka
Nézd meg az összes videót!

TILOS SLAM 2010
VERSENY

Konferanszié: Gyukics Gábor
Assziszt: Mavrák Kati aka Hugee (SPB)

Versenyzők:
ANGYAL GYULA (H)
ANTONOVICS BENCE – KÁM4 & BIHALI ÁRON (trombita) (H)
ARLO (Oregon, USA)
B-BEST (Nigeria)
BENCSIK ÁDÁM – PONZA (H)
BUSA PISTA (H)
DANIEL BROWNWOOD – WOODY (H-USA)
GÁBOR TAMÁS – INDIANA (H)
GRETCHEN MEDDAUGH (UK)
MARIE CERNIKOVA – MASHA (CZ)
MATITS ISTVÁN – ID (H)
SZABÓ KRISTÓF (H)
TENGLER GERGELY – T.G. (H)
TOKAI ANDRÁS – TATA (H)
   
Zsűri:
Lenka Zogatova (Os Fleda)
Wojtek Cichon (Teges Szmeges)
Laura & Sergio (Smoke & Mirrors)
+ 2 fő a közönségből

Nyertesek:
1. Marie Cernikova aka Masha (CZ)
2. Matits István aka Id (H)
3. Busa Pista (H)
A konferanszié különdíja: Kám4 (Antonovics Bence)


Videó: BlyWorx (Stráhl Kati, Vajna Balázs), New Angle (Kabarcz Zsófi), Szalkai Réka
Nézd meg az összes videót!

SLAM PERFORMANSZOK
EU + V4

Az európai teremtmény:
SMOKE & MiRRORS

Az Európai Poetry Slam Napokat 2009. szeptember 28. és október 4. között a Come4Event rendezte meg Berlinben. 17 országból mintegy 200 európai poetry slamben érdekelt résztvevő (fiatal művészek, különböző szervezetek tagjai) jött össze, hogy találkozzon, eszmét cseréljen, együttdolgozzon vagy fejlessze képességeit az előadásokon és workshopokon.

Ennek a sokrétű programnak a keretében egy rezidensművész-programot is megtartottak. Felix Römer irányítása alatt kilenc európai költő, valamint Ludwig Berger, a Großraumdichten poetry slam banda zenésze egy hetet töltöttek együtt Berlinben, hogy megosszanak, összekeverjenek és felfedezzenek különféle szöveges és színpadi megközelítéseket, és hogy létrehozzanak egy közös eredeti produkciót. Ebből nőtte ki magát a Smoke & Mirrors, egy 35 perces előadás a spoken word, színház és a zene határmezsgyéjén.

A szavakkal, stílusokkal és hangulatokkal játszó Smoke & Mirrors a társadalom furcsaságát mutatja be polifonikus, többnyelvű költészeti utazás által. Az Európai Poetry Slam Napok záró rendezvényén, 2009. október 3-án bemutatott előadás illetve annak három slammerre és egy zenészre adaptált verziója 2010 februárja és áprilisa között 21 európai városban turnézott.

A budapesti Tilos Slam 2010-en fellépett művészek:

Laura Wilborg (Svédország)
Laura, a 2008-as svéd nemzeti költészeti bajnokság győztese a hétköznapi élet dolgairól ír mélyen személyes stílusban, tele sötétséggel és humorral.

Sergio Garau (Olaszország)
A médiát, művészeteket és az irodalmat szennyező írást művelő Sergio aktív szereplője az olasz és az európai irodalmi és performansz életnek.

Bernat Feliu (Spanyolország)
Bernat a költészetet, zenét és táncszínházat performansz előadásokon ötvöző Grup Aude csoport tagja, emellett megjelent költeményei és esszéi révén részt vesz az irodalmi életben is.

Slam SK
BENE & ROLAND

Marián Benkovič aka Bene a Modré Hory, azaz magyarul Kék Hegyek hip-hop csapat oszlopos tagja, szólóban pedig mint Bene, vagy Peťo Tázok néven nyomja a dumát. Ezen kívul Bene a pozsonyi kabarészenzáció, a "Celkom iný beat" (Ez egy egészen más beat) előadássorozat egyik atyja, és főszereplője is. Emellett szerepel még egy színpadi játékban "SOM HOT DOG" egy neves pozsonyi színházban GUnaGU. Modré hory és Peto Tázok emellet részt vesz további projektekben, mint például QuasiTrio, Defragmenty stb. Szövege, flow-ja lenyűgöző, akkor is, ha nem érted. 2009-ben közösen lépett fel az Irie Maffia néhány tagjával a My City fesztivál alkalmából.

Roland „Raveniuz“ Kánik - zongorista, zeneszerkesztő, széles skálát átfogó producer, worldmusic-tól, a latinon, blues-on és pop-on keresztzük a hiphop-funk-elektroniká-ig. Közreműködött stúdióban és színpadon egyaránt olyan együttesekkel, mint Mango Molas, Mango Salseros, Quasimondo, Modré Hory, Save The Cookie és olyan zenészekkel/művészekkel, mint Richard Muller, Tina, Opak, Silvia Josifoska, Peter Lipa, Boboš Procházka, Marian Jaslovsky, Oskar Rózsa, Juraj Turtev és másokkal. Amellett, hogy zenei újságíróként és fotósként is dolgozik, szintén részt vesz az "Ooops! nacierno" szórakoztató TV-műsorban, illetve saját Sonic Cat Studio hangstúdiójában producerként tevékenykedik.

Web:
http://www.myspace.com/petotazok
http://www.myspace.com/bene965
http://www.myspace.com/raveniuz
http://www.myspace.com/soniccatstudio

Slam CZ
MASHA & JANEK

Masha (Marie Černíková) egy cseh falusi lányka. A 80-as években született, ahol a mai napig is (túl-) él. Díszlettervezést tanult, s a sok ülés és varrás közben elkezdett magában beszélni, majd kiabálni és koordinálatlanul mozogni. 

A továbbiakban tőle szabadon: „Olyan vagyok, mint Luckavondráčková (cseh énekes) avagy Ibolyavirág (cseh színésznő). Van egy kis betegségem, úgy hívják: "agygomba", egyfajta penész, átszitálja az észlelést. Nincs ebben semmi különleges. Éled a mindennapjaidat, dumálsz egy csomó emberekkel, megfejetsz több problémát, mint amennyit valójában ismersz vagy átéltél. Aztán... megoldódik a rejtély. Az ember hát higgadt s kövér. Mikor épp nem nyelsz, valami folyton történik. Touskov-ban (város Prágától délre) a kecóban olyan, mint egy filmben. Forog a következő tekercs, az utolsó előtti. De valahogy hiszek benne, hogy megszabadulok majd ezektől az emberektől, mikor majd elárulom nekik, a többi embernek is, "ismerd meg te is a saját gombáidat", és majd kiderül, hogy ez normális. Mindezt az életben és az iskolában tanultam."

MC Janek (Jan Smutny) Brno-ból származik. A Batmanként is ismert cseh MC több hip-hop válogatáson is megjelent, pl. Lyrik Derby No. 2, Naše Věc lp Hořké menu (Bitter Menu), továbbá vendég rapper-ként többek között együttműködött a SuperCrooo berkein belül működő Toxic Funk együttessel is. Jelenleg saját EP-jén dolgozik, mely várhatóan hamarosan Charakter címmel fog megjelenni. Zenei érdeklődése mellett a brno-i műszaki egyetem (Brno University of Technology /VUT) képzőművészeti karán video-multimédia performansz szakra jár.

Web:
http://www.mcjanek.cz/
http://www.myspace.com/mcjanek

Slam PL
TEGES SZMEGES

A Teges Szmeges egy informális duó, melynek 2 tagja a lengyel spoken word szcénába kíván életet önteni.

Wojtek Cichon aka Kidd (szül. 1983) – Varsóban él, lengyel és angol nyelven ad elő. 2003-2009 között több lengyel slam rendezvény győztese, és számos más európai országba hívták slammelni, többek között Németorszégba, Csehországba, Hollandiába és az Egyesült Királyságba. Előszeretettl szervez maga is performansz költészeti workshop-okat és spoken word eseményeket, mint pl. az évente megtartott SPOKE'n'WORD FESTIVAL. Szabadidejében zenéket ír, amikre senki se kíváncsi (legalábbis ő szerinte).

Grzegorz Bruszewski aka Estragon (szül. 1981) – társszervezője annak a rendszeres, havonta megtartott varsói slam-nek, mely a legrégebbi és a legnagyobb az országban. Számtalan lengyel és egyéb európai színpadon fellépett slammerként, melyek során több díjat is hazavitt. Amellett, hogy aktívan elősegíti a lengyelországi poetry slam fejlődését, iskolákban és ifjúsági központokban tart slam workshop-okat, elsősorban a brit „Poems on the Underground” sorozat lengyel verziója kapcsán.

Web:
www.myspace.com/tegesszmeges
www.skwer.org
http://www.myspace.com/kiddskwer
http://www.myspace.com/estragonsimpson

SLAM HU

Süveg Márk alias Saiid & Závada Péter alias Újonc
feat. Lamm Dávid (gitár), Kunert Péter (basszusgitár) és Balázs József (zongora)

A két slammer eredetileg MC-ként indult, és már több mint tíz éve benne vannak a szcénában. Számos magyarországi slam rendezvényen részt vettek már (Budapest Slam, Tilos Slam, SPB Őszi Slam Show 2009), és szerepelnek a Budapest Slam 2 – Szolidaritás DVD-n.

Újonc és Saiid 1996-ban kezdtek el beateket és szövegeket írni HTA (Higher Tone Alliance) néven. Az első szövegeiket angolul írták, majd nagyjából egy év elteltével úgy döntöttek, hogy anyanyelvükön rappelnek tovább, ezért a nevüket is magyarra cserélték, és 1999 óta a csapat neve Akkezdet Phiai. Ahogy szövegeik és zenéjük egyre terjedt a hazai undergroundban, egyre több koncertet is adtak, és az ország kis hiphop klubjai mellett nagy bulikon, hatalmas közönség előtt is megmutathatták magukat. Ők játszottak RZA, Masta Killa és Tekitha előtt a budapesti RZA Show-n 2001-ben, de ők nyitottak a De La Soul előtt a 2003-as DMC Világbajnokságon Budapesten, és Raekwon (Wu-Tang) előtt 2009-ben is. Planet Asia, Declaime és számos amerikai előadóval játszottak egy színpadon. A hiphop felől érkeznek ugyan, ám mivel általában nagy hangsúlyt fektetnek a szavak erejére, ezért az utóbbi időben aktívan részt vesznek a poetry slam közösségben is.

Info: www.tilos.hu I www.slampoetry.hu I www.visegradfund.or